De Nieuwe wAarde verbindt de impact van groen op gezondheid, klimaat en biodiversiteit:

Revolutionaire aanpak laat de echte waarde van groen ervaren

Ooit geweten dat de meidoorn of de paardenbloem daadwerkelijk een positieve bijdrage levert aan minder burnout-klachten en een lager percentage obesitas? De nieuwe revolutionaire aanpak achter De Nieuwe wAarde legt een verbinding tussen de echte waarde van groen naar de drie belangrijkste maatschappelijke uitdagingen van de 21e eeuw; gezondheid, klimaat en biodiversiteit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van allerlei open source data die via de tool: DNW-viewer ontsloten wordt. 

De Nieuwe wAarde is een initiatief van drie ondernemers: ecoloog Ronald Buiting van Buiting Advies, Jan Thomassen en Eric Michels van Vivara Pro, toeleverancier van hulpmiddelen voor een betere ecologie en Roger Engelberts en Andy Peeters van Imagro [Nieuwe perspectieven voor agri food en leefomgeving].

Buiting: ,,Het is eigenlijk heel simpel, wij combineren de drie generieke thema’s en gaan uit van de digitale analyse van een gebied in combinatie met de wensen van haar bewoners. Daarbij gaan we uit van specifieke deelthema’s. Ik zal een voorbeeld geven: In Heerlen hebben we in opdracht van een Woningbouwcorporatie een wijk geanalyseerd en wat bleek; 60 % van de mensen heeft last van obesitas en 65 % voelde zich eenzaam. Samen met de bewoners hebben we toen gekeken naar hun wensen. Als je dan in beheer en inrichtingsopgaven kijkt naar de bestaande ecologie en gaat stimuleren wat mensen willen, dan heb je een win-win-win. Win voor klimaat, win voor biodiversiteit en win voor de gezondheid; zowel fysiek als psychisch. In dit geval leggen we pocketparkjes aan waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en kunnen bewegen. We sturen op het langer vasthouden van water (klimaat) en een betere biodiversiteit door gebruik te maken van zo veel mogelijk inheemse planten, bomen en zaden die passen bij de insecten die daar hun habitat hebben. Klinkt simpel en eenvoudig toch?’’

Wilt u meer weten over deze aanpak? Ecoloog Ronald Buiting spreekt hier over tijdens het symposium “Samen bouwen aan een groene toekomst” op 13 oktober in Tilburg. www.eventbrite.nl/e/tickets-symposium-samen-bouwen-aan-een-groene-toekomst-382855389777

Noot voor de redactie

Voor meer toelichting over De Nieuwe wAarde of op een reactie van bovenstaand persbericht kunt u contact opnemen met Andy Peeters van imagro, Andy@imagro.nl en Naomi Klok, naomiklok@buiting.nl.