Gele wikke ontdekt in Horst aan de Maas

Voor gemeente Horst aan de Maas voert Buiting Advies inventarisaties uit. Dit om ervoor te zorgen dat de gemeente altijd beschikt over recente flora- en faunagegevens. Door een vinger aan de pols te houden kan gemeente Horst aan de Maas tijdig het maaibeheer van de bermen in het buitengebied bijstellen als ergens bijvoorbeeld beschermde of zeldzame soorten staan. Maar ook probleemsoorten als reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop worden op deze wijze in de gaten gehouden.

In mei van dit jaar vonden de ecologen van Buiting Advies de landelijk zeldzame gele wikke in een wegberm. Deze vlinderbloemige komt van oorsprong uit het zuiden van Europa en is in het verleden met graan uit Zuid-Europa ingevoerd. Zoals de naam al doet vermoeden bloeit deze soort geel, in plaats van de paars of roze kleur van de meeste andere wikkes. Nu er minder granen worden ingevoerd en de zuivering van de zaden in de akkerbouw veel beter is, is deze soort zeldzaam geworden in ons land. Met name in Limburg en Zeeland lijkt de soort zich te handhaven in bermen waar naast zand ook leem of klei in de bodem voorkomt.

Naast de gele wikke vonden de ecologen ook vele rapunzelklokjes en het zeldzame bont dikkopje (een dagvlinder). Het onderzoek is nog niet afgerond en wij zijn dan ook benieuwd wat wij nog meer aantreffen in Horst aan de Maas.